Olej z opuncji figowej 10ml E-FIORE
e-Fiore

Olejek z opuncji figowej 10ml E-FIORE

47,00 zł

brutto
Wysyłamy w ciągu 1-2 dni roboczych

OLEJ Z OPUNCJI FIGOWEJ 10 ML

Olejek z opuncji figowej to zdecydowanie jeden z naszych ulubionych produktów! Skradł nasze serca już dawno, a tą miłością zarażamy z powodzeniem nasze klientki! :)

Olejek z opuncji figowej nie bez przyczyny nazywany jest "naturalnym botoksem", "eliksirem młodości" lub "eliksirem piękna". Olejek z opuncji mimo, że jest w 100% naturalnym produktem doskonale wspomaga naszą codzienną pielęgnację w walce z przedwczesnymi zmarszczkami. NATURA MA MOC i warto się o tym przekonać. Ten słynny olejek pozyskiwany jest z nasion kaktusa Opuntia Ficus Indica (do produkcji 1 litra oleju potrzeba około miliona pestek, z 460 kg świeżych owoców opuncji). Dlatego też bardzo często uważany jest za jeden z najdroższych olejków do pielęgnacji skóry. 

Jedną z wielu zalet oleju z opuncji jest to, że szybko się wchłania w porównaniu do innych olejków, łatwo rozprowadza się po skórze, pozostawiając ją nawilżoną, gładką i odżywioną. Ma lekką konsystencję. Olejek zawiera witaminy A, E (zwaną również witaminą młodości), C, K, beta-karoten, ponad 75% kwasów tłuszczowych, w tym linolowy Omega-6 oraz oleinowy Omega-9. Olejek doskonale nadaje się do pielęgnacji twarzy, szyi, dekoltu, biustu.

W naszym sklepie Chatka Zdrowia dostępne są różne pojemności olejku z opuncji figowej - 10ml, 30ml, 50ml i 100ml. Zazwyczaj Panie zaczynają od najmniejszej pojemności (10ml), żeby wypróbować działanie na swojej skórze, a później decydują się na większe pojemności, gdyż przy częstym stosowaniu jest to bardziej opłacalne. Piszemy "Panie", choć i coraz częściej zdarza się, że i Panowie sięgają po naturalne kosmetyki (w tym olejek z opuncji figowej) i coraz bardziej przekonują się do ich cennych właściwości.

Jak wybrać dobry olejek z opuncji figowej?

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę, aby olejek był 100% z nasion opuncji figowej. Należy unikać olejków rozcieńczonych, mieszanych, maceratów. INCI powinny zawierać tylko jeden składnik - Opuntia Ficus Indica Seed Oil. Olejek z opuncji figowej dostępny w naszym sklepie Chatka Zdrowia jest 100% olejkiem z opuncji figowej.

Stosowanie

Do użytku zewnętrznego.

Przed nałożeniem olejku z opuncji figowej niezmiernie ważne jest dokładne oczyszczenie twarzy. Najczęściej polecamy stosowanie olejku na noc, gdyż jednak jest to produkty tłusty. Idealnym rozwiązaniem jest wykonanie krótkiego masażu twarzy (mającego na celu rozluźnienie mięśni twarzy po całym dniu) właśnie przy użyciu olejku z opuncji. Wykonanie masażu jest dodatkowym zabiegiem dla naszej twarzy, lecz jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu należy nałożyć olejek i delikatnie wsmarować w skórę twarzy, szyi i dekoltu. Działanie olejku można wzmocnić kremem na noc. 

Opuncja figowa - pochodzenie

Jest to jeden z ponad 150 gatunków tego sukulenta. Opuncja figowa zwana jest również figą indyjską. Wbrew tej nazwie nie pochodzi jednak wcale z Indii (choć w niej występuje), a z Ameryki. Uprawiana jest przede wszystkim w:

  • Meksyku, 
  • Ameryce Południowej, 
  • Ameryce Środkowej, 
  • Stanach Zjednoczonych. 

Powiada się, że na ziemie europejskie przywędrowała z końcem XV wieku wraz z powrotem wyprawy Krzysztofa Kolumba. Prawdopodobnie to właśnie stąd wzięła się nazwa „figa indyjska”. Roślina jest uprawiana także w ciepłym klimacie na południu Europy.

Dlaczego olejek z opuncji nazywany jest najdroższym olejkiem świata?

Naturalny olejek z opuncji figowej jest jednym z najskuteczniejszych i najcenniejszych olejków. Co do tego nie ma wątpliwości. Jednak jego cena może przyprawiać o zawrót głowy. Za buteleczkę o pojemności 10 ml trzeba zapłacić nawet kilkadziesiąt złotych.

Z czego wynika tak wysoki koszt? Wszystko przez trudny proces pozyskania oleju i ilość potrzebnych do tego roślin. Aby uzyskać litr czystego oleju tłoczonego na zimno, trzeba wycisnąć… około miliona pestek. Dodatkowym utrudnieniem jest to, że znajdują się one w miąższu opuncji. Aby uzyskać taką ilość pestek, potrzeba około pół tony rośliny.

Żmudny proces pozyskiwania oleju z opuncji figowej jest więc głównym czynnikiem warunkującym wysoką cenę. Działanie jest jednak określane przez użytkowników jako wręcz spektakularne, dlatego zwykle po zakupie małej buteleczki na początek, klienci decydują się na zakup większej.

Właściwości olejku z opuncji figowej 

Najważniejszą zaletą olejku z opuncji figowej jest to, że jest produktem w pełni naturalnym. Znacznie zmniejsza to ryzyko wystąpienia alergii czy innych działań niepożądanych.

Zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas omega-6.

Co warte podkreślenia, olejek z opuncji figowej przede wszystkim głęboko nawilża, odżywia i ujędrnia skórę. To jednak zaledwie początek długiej listy jego zalet. Do najważniejszych właściwości olejku z opuncji można zaliczyć:

  • wzmacnianie warstwy lipidowej w skórze,
  • wsparcie łagodzenia stanów zapalnych, 
  • przyspieszanie regeneracji skóry, 
  • normalizowanie wydzielania sebum, 
  • wsparcie rozjaśniania przebarwień, 
  • zwiększanie gęstości skóry, 
  • ochronę przed przedwczesnym starzeniem,
  • ochronę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. 

Może być stosowany jako samodzielny kosmetyk lub dodatek do codziennych preparatów pielęgnacyjnych.

Zastosowanie w kosmetyce

Ten olejek to luksusowy, a jednocześnie bardzo uniwersalny kosmetyk. Może być stosowany na skórę twarzy oraz całego ciała, a także pod oczy i na paznokcie oraz skórki wokół nich.

Doskonale sprawdza się także jako preparat ochronny zmiękczający i nawilżający włosy.

Można go traktować jako samodzielny preparat bądź dodatek do innych kosmetyków pielęgnacyjnych: kremów, odżywek, balsamów. Opuncję figową w postaci olejku stosuje się między innymi jako:

  • kosmetyk do demakijażu (nawet przy cerze tłustej – normalizuje wydzielanie sebum), 
  • serum do twarzy, 
  • serum zabezpieczające końcówki włosów, 
  • kosmetyk do masażu, 
  • do olejowania włosów. 

Poza uczuleniem czy nadwrażliwością na opuncję figową nic nie wiadomo o  przeciwwskazaniach do jego stosowania. Nadaje się do każdego rodzaju cery i włosów. Nie ma także wyraźnych ograniczeń czasowych co do jego stosowania.  

Opinie o olejku z opuncji figowej

Na przestrzeni ostatnich lat pielęgnacja naturalna zyskała w Polsce bardzo na popularności i tendencja ta stale rośnie. Wynika to z jednej strony z coraz większej świadomości klientów o wpływie poszczególnych składników na wygląd i zdrowie. Z drugiej- naturalne produkty o wysokiej jakości są coraz bardziej dostępne. 

Internet jest dziś miejscem nie tylko spotkań, ale także wymiany opinii i doświadczeń. Internautki chętnie dzielą się więc swoimi przemyśleniami związanymi ze stosowaniem konkretnych produktów. Na tej podstawie można pokusić się o podsumowanie, że olejek z opuncji figowej zyskuje wiele zwolenniczek ze względu na:

  • wysoką skuteczność, 
  • doskonałą wydajność, 
  • wszechstronne zastosowanie, 
  • dobre wchłanianie i brak tłustego filmu, 
  • łatwą aplikację, 
  • przyjemny zapach. 

SKŁADNIKI/INCI

Opuntia Ficus Indica Seed Oil

PRZECHOWYWANIE

W suchym i chłodnym miejscu. 

Kraj pochodzenia: Francja

Producent: e-FIORE

W przypadku wyboru formy płatności przelewem, płatność powinna być
dokonana w ciągu 7 dni roboczych na konto bankowe wskazane
w fakturze/wiadomości e-mail potwierdzającej złożone zamówienie.


W przypadku wyboru formy płatności za pobraniem, płatność powinna
być dokonana dostawcy w trakcie odbierania towaru.


W przypadku wyboru formy płatności gotówką w sklepie, płatność
powinna być dokonana w sklepie w trakcie odbierania towaru.

Szacowany czas dostawy:

Kurier – do 2 dni roboczych
Kurier za pobraniem – do 2 dni roboczych

Olejki do twarzy