Olej Arganowy zwany także złotem Maroka to olej tłoczony na zimno z nasion drzewa arganowego które rośnie w Afryce w południowo-zachodniej części maroka. Olej Arganowy swoją sławę zawdzięcza niesamowitym właściwościom prozdrowotnym wykorzystywanym zarówno w medycynie naturalnej jak i kosmetyce.
Olej Arganowy znakomicie nadaje się do sałatek, sosów, ryb a akże jako marynata do mięs nadając potrawom wyjątkowy smak.
Wielostronne zastosowanie oleju arganowego przedstawiamy w kilku punktach
Działanie ogólne oleju jako:
-Antyoxydacyjne
-Dezynfekujące
-Zabijające grzyby
-Zabijające bakterie
-Wpływające dodatnio na krążenie krwi
-Dające bezpośrednią wilgotność skórze
-Odmładzające skóre „ANTI-AGING“ środek
-Wzamacniające układ odpornościowy.
Zastosowanie oleju w medycynie naturalnej
- zmniejszanie ryzyka zachorowań na raka piersi , skóry , prostaty. .
- Przy chorobach układu krążeniowego :nadciśnienie tętnicze , problemy krążeniowe jak i choroby serca , zmniejsza ryzyko zawału serca , miażdżycy.
- W zapobieganiu Alzheimer
- W zapobieganiu Parkinsona
- Chorobach skórnych: łuszczyca , Trądzik, Neurodermitis , poparzeniach słonecznych i innych
- Problemach z włosami: wypadanie włosów , rozdwajanie się jak i ogólnie zły stan włosów.
- Reumatyczne schorzenia stawów
- Podwyższone wartości Cholesterolu
Olej arganowy jako kosmetyk często nazywany jest eliksirem młodości.
Sosowany do demakijażu , maseczek kosmetycznych jak i masaży wspaniale pobudza krążenie krwi , wpływa odmładzająco na skórę jak i nadaje jej zewnętrzny niepowtarzalny wygląd i formule. Nadaje się wspaniale do pielęgnacji niemowląt , zabezpieczając ciało przed odparzeniami jak i jednocześnie spełniając role absolutnej pielęgnacji ciała niemowlaka.
Produkt rolnictwa ekologicznego